Een reis langs Indische Pusaka’s: Batik Stories

Taman Indonesia 
February - May 2023
Exhibition and public program featuring Indonesian family treasures
Co-curated by Suzanne Wallinga and Marlisa Wareman (director Taman Indonesia)  

Batik Stories is een tentoonstelling en programma rondom batik, een speciale verftechniek waarmee met was patronen worden aangebracht op doeken die als kledingstuk worden gedragen. De verhalen op batik doeken zijn een enorme bron van informatie over de geschiedenis en cultuur van Java. Diverse rituelen, betekenissen, materiaal, gebruik en techniek, maar ook de invloeden van overzeese culturen kun je in de doeken lezen. Bij deze expositie vertellen we een aantal van deze verhalen. Batik Stories vindt plaats in dierenpark Taman Indonesia van 25 februari - 10 mei 2023.


Batik is een ambacht met een hoge artistieke waarde en maakt al lang deel uit van de Indonesische cultuur. Op Java kom je veel verschillende soorten batik tegen, waarvan de motieven vaak verbonden zijn met de kenmerken of overtuigingen in die regio. Met Batik Stories kijken we naar traditie en vernieuwing in batik. In batik wordt veel gebruik gemaakt van vaste, traditionele patronen, die een symbolische waarde hebben. Door buitenlandse invloeden ontstonden er echter steeds meer diverse patronen, die meer decoratief werden gebruikt. Hierdoor kregen de makers van batik mee vrijheid en zeggenschap over het gebruik van kleuren en motieven. Sommige van de tentoongestelde doeken zijn donaties van ons publiek en andere zijn geleend van verzamelaars.


Batik Stories is het derde en laatste deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusaka’s, dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen en het doorgeven van Indisch cultureel erfgoed. In eerdere programma’s werd aandacht gegeven aan Wayang (2021) en de Kris (2022). De tentoonstellingen en programma's zijn samengesteld door Marlisa Wareman (directeur Taman Indonesia) en gastcurator Suzanne Wallinga.


Taman Indonesia bedankt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gemeente Steenwijkerland en de Indonesische Ambassade voor hun bijdrage aan Batik Stories. Grote dank gaat uit naar de verzamelaars, die met hun collecties deelnemen aan het programma.